resepi kek marble
Kek Marble Lembap Lembut Dan Gebu. 125 gram Gula 12 Cawan 2 Sudu Besar 125 gram Mentega.
Klau oven anda kecikselepas bakar 30 minit cover permukaan kek dengan aluminium foil.
. Kali ini MALAY kitchen suka nak kongsi resepi kek marble jelita sukatan cawan yang gebu dan sedap. Putar gula dan marjerin menggunakan kelajuan laju high speed sampai adunan menjadi warna putih. Selepas ini bolehlah terus membuatnya.
170 gm gula kastor. Ia merupakan sejenis kek butter dan mempunyai corak marble dan kek ini dinamakan marble jelita kerana ia mempunyai corak-corak yang sangat menarik. Semua boleh cuba.
Resepi kali ini merupakan sebuah resepi kek yang paling popular dikalangan orang dulu-dulu. Kek itu mestilah agak lembab lembab baru sedap pada selera saya. Masukkan je semua bahan pukul dan terus bakar.
Jika ada lagi bahan-bahan baking lebihan raya hari tu bolehlah cuba buat kek perkongsian saudari Mariana Zainal ni. 1 12 cawan pure unsalt butter atau marjerin. Beliau juga telah mencuba resepi kek marble ini dan berkongsi pada rakan-rakan facebook untuk rujukan mereka.
Aku poun nak kongsi juga resepi kek Marble Azlina ini di blog. Balik kampung je mesti ada hidangan kek butter orang lama. Bahan-Bahan untuk Resepi Kek Marble.
Kek ini dibuat dengan cara dibakar namun anda pula boleh membuat dengan cara kukus. 34 cawan gula kastor lebihkan jika suka manis 2 cawan tepung gandum kalau guna tepung naik sendiri tidak perlu guna serbuk penaik 1 sudu makan serbuk penaik. Bila melihat bahan bahan yang digunakan dalam resepi ini sangat mudah saya terus menyalin resepi ke dalam ipad dan bercadang untuk cuba membuatnya sendiri kemudiannya.
Bahan-bahan pukul sampai kembang. Jika di rumah tiada penimbang guna cawan je. Bukan hanya sedap.
Kek marble jelita ini sangat gebu dan lembut. Namun begitu bahan-bahan yang digunakan di dalam resepi ini tidak mempunyai banyak perbezaan berbanding resepi kek marble yang biasa ditemui cuma teknik yang digunakan sedikit berbeza untuk. Kek marble adalah sejenis kek vanila yang dicorakkan seperti marble dengan sedikit adunan kek coklat.
Saya memang suka makan kek terutama kek yang plain macam kek butter atau kek marble. Ramai betul rupanya penggemar kek marble jelita versi mak Azlina Ina ni. 3 sudu besar susu pekat manis.
Hi Semua kek marble jelitayang menjadi kegilaan ramai sekarang nimemang Che Nom agak lambat share resepi ni dengan anda semuasebabnya Che Nom ambil masa. Putar lagi sampai habis. Sila cuba resepi yang sudah kami kemas untuk anda di bawah ini.
Rasa dan texture dia lain dari kek marble sekarang. Sumber Buat Orang Lapo. Bahan Resipi Kek Marble Mudah.
Jom kita tengok resepi kek marble paling simple oleh Puan Ain Afiqah ni. Kalau tiada self raising flour anda masukkan 1 sudu teh baking powder ke dalam 2. Ini penting untuk dapatkan kek yang betul-betul gebu.
155 gram Tepung Naik Sendiri 1 14 Cawan. Bukan hanya 1 resepi ada 10 resepi kek marble ini tau. Ni resepi mak ika.
Rasa lemak-lemak manis vanila dan butter marjerin memang sedap kalau makan panas-panas. Guna mixer mesin atau tangan yeMasukkan semua bahan di atas kecuali pewarna dan juga butter cairMix kan semua bahan dengan kelajuan sederhana dan tingkatkan pada kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi kembang dan bertukar warna kepada putih pucat. Sedap dia tetap di hati.
Resepi marble jelita sukatan cawan dan cara buat kek marble jelita yang mudah dengan sukatan cawan. Kek yang dihasilkan sangat cantik bercorak belang macam zebra membuat siapapun yang melihat ingin menyantap kek ini. Untuk oven besar letakkan kek pada lapisan yang paling bawah.
Dapat pulak makan dengan teh atau kopi Fuh syahdu je rasa kan. Walaupun tak semua orang berani nak buat kek takut tak menjadi. Kek marble jelita ini mudah je nak buat dan warnanya yang cantik.
1 cawan majerin ataupun mentega. Tips untuk dapatkan permukaan kek marble jelita yang cantik. 1 sudu kecil Esen Vanila.
Istimewanya empunya resipi kongsikan sukatan bahan-bahan dalam gram dan juga cawan untuk memudahkan anda mencubanya. Kek marble kampung ini menggunakan marjerin Planta dan bukannya butter seperti kek marble yang biasa didapati dibakeri-bakeri atau cafe-cafe. Teringat zaman kecil-kecil dulu.
Bila kita tahu cara nak buat kek marble jelita ni senanglah bila tiba-tiba nak hidangkan sesuatu. 2 sudu makan serbuk koko. Boleh cuba untuk buat kek marble jelita ni.
Ika peminat kek butter orang dulu. Ianya juga boleh dibuat bila ada masa terluang untuk dijadikan kudapan bersama keluarga. 2 cawan tepung naik sendiriself raising flour.
Semakin ramai juga usahawan muda yang menjalankan perniagaan kek. Gunakan cawan penyukat metrik standard 250 ml untuk lebih tepat. Nanti mudah aku nak mencari resepinya di blog sendiri sahaja.
1 sk serbuk penaik. Kebetulan hari ini saya. Kek ini boleh dihidangkan buat tetamu yang datang berkunjung bila tiba Hari Raya.
Dari ika kecik ni la kek kegemaran ika sekeluarga. 100 gram Coklat Masakan Gelap. Semua bahan pulak sentiasa ada dekat rumah lagi memudahkan urusan kita.
Jom kita sama-sama check resepi kek marble Azlina ina yang cantik sudah semestinya sedap dan lazat ini. So kat sini Cek Yah kongsikan step by step macamana nak hasilkan kek yang cantik dan paling penting sedap dan mudah nak buat. Seperti resepi kek marble yang dikongsikan oleh Ana Mariana Ismail di Facebook.
220 gm tepung gandum. 1 12 cawan susu pekat manis. Haaaa ni la dia kek butter marble orang lama.
Bakar kek marble pada suhu 150-160c sehingga 50 minit ke 1 jam. Bila adunan sudah kembang masukkan telur sebiji demi sebiji. Resepi Kek Marble Lembap Lembut Dan Gebu Buat Orang Lapo.
Resepi kek marble ni bolehlah dikatakan antara resepi kek legend yang ramai orang suka makan. Seterusnya masukkan esen vanilla dan susu pekat manis. Bila dah gebu baru tuangkaj butter cair.
Sedapnya Kek Marble Moist ni. Cara Buat Resepi Kek Marble Gebu. Sukatan Dalam Gram Cawan.
Marble Cake Majerin Favorite Dessert Recipes Marble Cake Recipe Moist Icebox Cake Recipes